Serveren als een pro

Deel

De service is de slag waarmee elke punt begint, daarom is het ook één van de belangrijkste slagen. De perfecte service heeft tijd en aandacht nodig, het is essentieel om deze slag goed te beheersen om tactisch voordeel te creëren in een wedstrijd.

Het is natuurlijk belangrijk dat je deze slag op de tennisbaan gaat oefenen, maar er zijn een aantal technische tips die je ook thuis achter je computer kan opdoen. Door deze 5 tips te volgen ben je alweer een stapje dichterbij het serveren als een pro.

Grip

Elke tennisser houdt zijn racket op een andere manier vast. Het is belangrijk om de juiste grip te gebruiken voor de service. Een forehand grip kan bijvoorbeeld hinderen bij het uitvoeren van de service. De kunst is dus om je racket op de juiste manier vast te pakken. Tijdens de service kan je het beste kiezen voor de ‘continentale grip’.

Voetpositie

Voor je start met serveren zal je moeten bepalen waar je gaat staan, je wilt namelijk op een goede afstand van de sericelijn gaan staan. Ongeveer een halve meter tot een meter. Daarna bepaal je hoe je je voeten gaat positioneren. Voor rechtshandige moeten de voeten zo staan dat de voorste voet naar de rechter netpaal wijst en de achterste voet evenwijdig aan de servicelijn. De tenen van de achterste voet staan ook ongeveer op een lijn met de hiel van de voorvoet.

Opgooi

Wanneer de opgooi consistent en accuraat is heb je meer kans op een geslaagde service. Daarom is het waardevol om tijd te steken in het oefenen van de opgooi. De techniek bestaat uit drie onderdelen: de armbeweging, hoe je de tennisbal vasthoud en hoe je de bal opgooit.

Bij de armbeweging maken veel mensen de fout om de elleboog te veel te buigen. Het is belangrijk om de schouder het werk te laten doen. Oefen met je arm voor je uit, ongeveer in lijn met je voorste voet en je handpalm naar boven gericht. Houd je elleboog en pols recht en oefen met het op en neer bewegen van je arm met je schouder.

Je wilt de tennisbal niet te diep in je hand te houden maar zo veel mogelijk in je vingertoppen, zo zorg je ervoor dat niets de bal in de weg zit als de bal de hand verlaat.

De laatste stap is het daadwerkelijke opgooien van de bal, het ideale moment om de bal los te laten ligt meestal tussen de ooghoogte en de bovenkant van het hoofd. De ideale gooihoogte is ongeveer een halve meter boven het maximum bereik van je racket.

De kniebuiging

Om je service echt te professionaliseren moet je een kniebuiging toevoegen. Buig je knieën tegelijktijdig met de achter zwaai en de opgooi van de bal. De meeste kracht bij de service komt uit de benen, door je benen te buigen tijdens de service maak je optimaal gebruik van de kracht in je benen.

Balans

Het belang van balans tijdens de service wordt door velen onderschat, toch is het essentieel voor een krachtige en consistente tennisservice. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen speelt de voetpositie een belangrijke rol voor balans tijdens deze slag. Daarnaast is het ook belangrijk om je te focussen op je landing. Een aanrader is om te landen op je voorvoet en je achterste voet naar achter te ‘schoppen’ voor meer balans.

Als je deze tips toepast in de praktijk en regelmatig gaat oefenen zal je gegarandeerd stappen maken in het perfectioneren van jou service. Op zoek naar meer tips over de tennis service? Kijk dan naar deze video waarin een van onze trainers uitlegt en laat zien hoe jij kan serveren als een pro!

This site is registered on wpml.org as a development site.